Ku Dňu Zeme dobrovoľníci vyčistia brehy Laborca

12.04.2013 Medzilaborce

22. apríla si aj tento rok pripomenieme Svetový deň Zeme. Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky, Správa Chránenej krajinnej oblasti Východné Karpaty v Medzilaborciach, vyhlasuje pri jeho príležitosti dobrovoľnú akciu Vyčistime si Laborec. Zameria sa na prečisťovanie brehov rieky, zber komunálneho odpadu a monitoring divokých skládok popri vodnom toku.

Do akcie sa zapojilo celkovo 13 obcí - Kochanovce, Veľopolie, Ľubiša, Hankovce, Koškovce, Hrabovec nad Laborcom, Brestov nad Laborcom, Radváň nad Laborcom, Volica, Čabiny, Krásny Brod, mesto Medzilaborce a Habura. Ruku k dielu priložia nielen pracovníci pridelení na aktivačné práce, pomoc pri zbere odpadu prisľúbili aj školy v Koškovciach, Čabinách, ZŠ Duchnovičova v Medzilaborciach a vítaní sú aj ďalší dobrovoľníci. Čistenie sa začína v pondelok dňa 22 apríla 2013 o 8. hodine a potrvá podľa možností a vývoja počasia do piatka 26. apríla. Dobrovoľníci sa môžu prihlásiť na obecnom úrade každej obce, ktorá sa do akcie zapojila. Dostanú vrecia a rukavice, ktoré obciam poskytne Správa CHKO Východné Karpaty. Každá obec bude zodpovedať za zber odpadu na úseku Laborca vo vlastnom katastri. Sústreďovať odpad a následne s ním nakladať budú podľa pokynov starostov.

Priebeh akcie a množstvo nazbieraného odpadu budú priamo v teréne monitorovať pracovníci Správy CHKO. V teréne budú aj zaznamenávať divoké skládky odpadu, ktoré po ich lokalizácii nahlásia priamo obci. Organizátori vyzývajú na účasť v akcii čo najviac dobrovoľníkov, ktorým stav rieky Laborec nie je ľahostajný.

ŠOP SR, OK MŽP SR
 

Vyberte región